top of page

Our green habits

10 elevi din clasele a IX-a, a-Xa și aX-a, însoțiți de cadrele didactice Cornelia Șerban, Camelia Pavel și Diana Stancu, au participat în Kalamata, Grecia, la activitățile propuse de școala parteneră, 3o Gymnasio Kalamatas, Messinia. Elevii noștri au fost găzduiți de familiile din Grecia și au fost  impresionați de ospitalitatea grecilor. Programul a fost variat,  și a îmbinat cu succes formalul, nonformalul și informalul,  pentru atingerea obiectivelor. Scopul principal a vizat conștientizarea tinerilor că mediul înconjurător merită atenția noastră sporită. Elevii au făcut schimb de ”obiceiuri verzi” și luând contact cu afaceri locale ce au implementat deja acțiuni pozitive în acest sens în binecunoscuta și frumoasa zonă a Greciei”

ZIUA 1

Activități

Întâlnirea cu directorii și profesorii implicați în proiect, respectiv cu Tsimpidis Christos și Urania Sklika, care este și coordonatorul principal al proiectului

Am făcut cunoștință cu cele 3 clădiri ale complexului școlar 3o Gymnasio Kalamatis

Elevii din Grecia și România au pregătit materiale foto, video și informații valoroase despre ambele școli partenere ( prezentarea unității, a orașului și o listă cu obiceiurile verzi)

Am creat "imnul" proiectului Our Green Habits in greacă, română și engleză pe linia melodica a filmului "Les Miserables", pe care l-am cântat împreună coordonați de Maria Parara, profesoară de muzica.

In activități au fost implicați și elevi din clasele incluzive, care au făcut față cu brio activităților și interacțiunii cu invitații

Am plantat un măslin în curtea scolii in semne de prietenie și colaborare pe termen lung.

City bound- un joc deja binecunoscut și îndrăgit de elevi, prin care au reușit să cunoască astăzi centrul vechi al orașului în 5 echipe de mai multe culori.

Principalele activități deja menționate au fost presărate de pauze de socializare, de odihna și petrecere a timpului liber in familiile ce i-au găzduit pe elevii noștri.Feedbackul este pozitiv după prima zi, grupul din Romania fiind impresionat de ospitalitatea și deschiderea pe care o au partenerii din Grecia.

ZIUA 2

Activități:

Climate fresk

Participare la orele de informatică/robotică, franceză și germană

Întâlnirea cu reprezentanții Primăriei orașului Kalamata ( primarul, consilierii).

Vizita la malul mării.

Activitățile, deși mai concentrate astăzi, au presupus o intensitate mai mare.De exemplu, jocul de corelare cauză-efect în ce privește schimbările climatice a pus destul de multe probleme elevilor împărțiți în echipe mixte-o activitate inter- și trans-disciplinară extrem de eficientă.

Oficialitățile și-au întrerupt programul de audiențe pentru a ne primi, specificând că ei susțin astfel de proiecte internaționale și pe tinerii interesați de Erasmus+.

ZIUA 3

Activități :

Ateliere specifice susținute în școală și în afara ei de către un reprezentant al Asociației locale de mediu- comparații între țări cu privire la utilizarea energiei electrice, colectarea selectivă a deșeurilor, rezolvare taskuri in echipa in incinta scolii partenere și în curte

Vizita la Sparti in apropierea orașului unde am realizat activități în aer liber, determinarea ph-ului apei dintr-un râu fiind foarte interesanta pentru elevi alaturi de alte aplicatii de la disciplinele de chimie si fizica.

O zi care a demonstrat încă o dată caracterul practic al activităților propuse.Evaluarea pozitivă a elevilor întărește aceasta idee, ei fiind activi și implicați pe tot parcursul zilei.

ZIUA 4

Vizita în Argos, cel mai vechi oraș locuit continuu din Europa, situat la 86 km de Kalamata -

Participare la ateliere- KEPEA ΝΕΑS KIOU, Center of environmental education- discuții despre reciclare

Ateliere artistice de promovare a avantajelor reciclării in Nea Kios

Vizită la o fabrică de reciclare- dezmembrări mașini-elevii au fost inpresionați de proceduri

Ziua ne-a pus în lumină faptul că orice schimbare incepe cu fiecare dintre noi, având totodată și companii private care la alegerea obiectului de activitate au un criteriu principal - protectia mediului în care trăim.

ZIUA 5

Vizită la poalele munților Taygetos, la peste 100 km de Kalamata - ferma bio de portocali, livadă de măslini ( câteva exemplare având peste 300 de ani vechime), perimetru cu panouri fotovoltaice pentru a susține necesitățile de energie electrică ale fermei.

Certificarea de calitate pentru sucul de portocale și pentru gemuri, dulceața binecunoscuta se realizează periodic.Verificarea conformității Carbon Footprint cu standardele de referință este făcută de firme din Elveția, unde sunt și plasate produsele ulterior.

Vizita la o fabrică de ulei obținut prin presarea măslinelor

Ultima zi petrecută în familiile gazdelor de către elevii noștri

Farewell party-invitată o fostă elevă a școlii actualmente storyteller, care ne-a incantat cu niște povești din mitologia greaca ce au captat atenția tuturor, împărtășirea emoțiilor și opiniilor la final de mobilitate, oferirea de diplome tuturor participanților.

Această mobilitate ne-a ajutat să înțelegem că există multe similitudini între Grecia și România, ospitalitatea, seriozitatea și plăcerea de a lucra cu elevii fiind prioritare pentru ambele țări.

bottom of page